perjantai 11. huhtikuuta 2014

Nooan juopumus radikaalina törkeytenä

Yle (huokaus) uutisoi, että uuden Nooa-aiheisen elokuvan "[r]yyppäävä Nooa suututtaa uskovaisia". Tässä tulee huomauttaa paristakin asiasta. Uutisessa mainitaan, että Nooan ryyppääminen on koettu loukkaavana, mutta että elokuvantekijät ovat halunneet mm. tällä keinolla inhimillistää Nooan. Missään ei kerrota, että Nooan juopumus mainitaan lähdemateriaalissa (1. Moos. 9: 20-29):

Nooa ryhtyi viljelemään maata ja istutti ensimmäisen viinitarhan. Mutta kun hän joi viiniä, hän juopui ja jäi alastomana makaamaan telttaansa. Haam, Kanaanin isä, näki isänsä alastomuuden ja kertoi siitä ulkona molemmille veljilleen. Silloin Seem ja Jafet ottivat viitan, levittivät sen harteilleen, menivät sisään selkä edellä ja peittivät isänsä alastomuuden. Heidän kasvonsa olivat poispäin, eivätkä he nähneet isäänsä alastomana. Kun Nooa selvisi juopumuksestaan ja sai kuulla, mitä hänen nuorin poikansa oli hänelle tehnyt, hän sanoi: Kirottu olkoon Kanaan, tulkoon hänestä veljiensä orjienkin orja. Ja hän sanoi vielä: Kiitetty olkoon Herra, Seemin Jumala, ja Kanaan olkoon Seemin orja. Tehköön Jumala laajaksi Jafetin suvun, ja saakoon se asua myös Seemin majoissa, ja Kanaan olkoon heidän orjansa. Nooa eli vedenpaisumuksen jälkeen vielä 350 vuotta. Kaikkiaan hän eli 950 vuotta, ja sitten hän kuoli.*

Lisäksi Nooan juopumus on länsimaisessa taiteessa suosittu kohtaus, jota on kuvannut mm. sellainen suhteellisen tunnettu taiteilija kuin Michelangelo Buonarroti ei vähemmän pyhän paikan kuin Sikstiiniläiskappelin (paavin valintapaikan) lähinnä taivasta olevassa rakenneosassa:



Nooan kännäys on siis raamatullisessa mielessä tosiasia, ja myös hänen järjetön suuttumisensa mitättömästä pikkuseikasta ja siitä langettamansa umpikäsittämätön rangaistus sopivat varsin hyvin juoppohullun toimenkuvaan. Yle voisi mainita asiasta, jos tietäisi siitä eikä haluaisi vain repiä otsikoita skandaalimaisesti "ryyppäävästä" Nooasta, mutta ennen kaikkea uskovaiset voisivat jättää suuttumatta jostain, joka mainitaan heidän pyhänä pitämässään kirjassa. Eikö kukaan lue Raamattua yhtään? 

Sinänsä asialla ei nyt ole mitään väliä, koska mikään 1. Mooseksen kirjassa ei pidä paikkaansa ja on täysin keksittyä hölkynkölkkyä, jossa ei ole edes sisäistä narratiivista järkeä. Mutta voisi silti edes yrittää.


*Raamatun pettämättömän vajaaälyistä teksti- ja kerrontatyyliä: "Hän eli (näin ja näin pitkään), kunnes kuoli." Kiitti tiedosta, nuija.

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Ylen verkkouutiset, jälleen kerran

Ylen luokattoman huonojen verkkouutisten typeryyden ruotimisesta saisi aikaiseksi aivan oman bloginsa, ja meno muuttuu siellä jatkuvasti vain ala-arvoisemmaksi. Katsotaanpa, mitä on julkaistu 7.4.2014:



Tšekin presidentti sattuu kuitenkin Ylen väitteistä huolimatta olemaan Miloš Zeman. Miloš Forman on tšekkiläissyntyinen elokuvaohjaaja, jonka tunnetuimmat ohjaustyöt ovat Yksi lensi yli käenpesän ja Amadeus. Hän on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 1968, eikä hänellä ole mitään tekemistä Tšekin presidentin viran kanssa.

Pystyy oikein turvallisin mielin luottamaan Ylen uutisiin, kun ulkopoliittinen asiantuntemus on toimituksessa tällä tasolla. Yle-veroeuronne hyvässä käytössä, kansalaiset!