sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Vaaliehdokkaiden laskelmoidut yleisönosastokirjoitukset

Aina vaalivuosien alla näkyy kiinnostava ilmiö maamme yhä irrelevantimmassa lehdistössä: ehdolle asettuvat poliitikot aktivoituvat yleisönosastokirjoittajina. Muutamien kuukausien ajan kunnallis- sun muut poliitikot, jotka ovat tyytyneet siihen mennessä muihin ilmaisiin kanaviin, alkavat tulvia provinssi- ja paikallislehtien yleisönosastoja autopilotilla laadituilla yleishyvähöpinöillään. Ne eivät ole "mielipiteitä" eivätkä niiden kirjoittajat "yleisöä" siinä mielessä kuin nämä on lehdistön mielipide- ja yleisönosastopalstoilla tarkoitettu; ne ovat kyynisiä vaalimainoksia, joista mainostaja ei viitsi edes maksaa. On lehtien valinta ja häpeä julkaista tällaista ilmaismainontaa, jonka tunnistaa aina vuorenvarmasti kirjoittajan sukunimensä häpäisyn perässä olevasta kirjain- ja välimerkkiyhdistelmästä (kesk., kok., ps., sd., vihr., vas., r., kd. + ne vielä paskemmat, joita kukaan ei edes äänestä, ja jotka eivät käytä lyhenteitä, koska kukaan ei edes tunnistaisi niiden naurettavan ja turhan leikkipuolueen akronyymiä). 

Muistutan, että näiden halpamaisten ja tyypillisesti kirjallisesti avuttomien sepustusten kirjoittajat todella kuvittelevat, ettei ole läpinäkyvää kalastelua aktivoitua kerran vaalikaudessa halvimmalla mahdollisella tavalla rimaltaan alhaisimmalla printtimedian forumilla. Heidän on pakko arvostaa potentiaalisia äänestäjiään hyvin, hyvin vähän. Heidän on pakko pitää näitä hyvin, hyvin lyhytmuistisina ja teksteistä sekä niiden dumppaustahdin implikoimasta taktiikasta päätellen hyvin, hyvin, hyvin tyhminä. Sanoma- ja ilmaisjakelulehdet tietysti ilahtuvat, kun joku tarjoaa heille sisältöä ilmaiseksi. Journalismin tai kansalaiskeskustelun kanssa tällä halpamaisella mainonnalla ei ole mitään tekemistä.

Vaalienalusaikana puoluelyhenne paljastaa yleisönosastossa ne ehdokkaat, jotka ovat todella säälittäviä ja halveksittavia pikku rääpäleitä, jotka eivät todellisuudessa kykenisi argumentoimaan itseään televisiolta jääkaapille. Tällainen opportunismi ansaitsee pelkän merkitsevän ja kestävän halveksinnan. Aion itse lähteä kiusaamaan ehdokkaita tästä(kin) asiasta vaalikatiskoille, kunhan ne taas ilmaantuvat maisemaa pilaamaan. He ovat sen ansainneet liittymällä puolueisiin ja haluamalla niiden kautta päättää asioistamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti